lis 6, 2021
Płyta laminowana to niezwykle często wykorzystywany w aranżacjach wnętrz materiał. Wyróżnia się trzy jej typy. Płyta laminowana wiórowa to sprasowane deski z rozdrobnionymi odpadami drewnianymi. Płyta MDF (z angielskiego Medium-Density Fibreboard) jest natomiast stworzona ze zmielonego włókna drzewnego.
Za to płyta HPL (a angielskiego High Pressed Laminate) to najnowsze rozwiązanie, w którym nakłada się na siebie kilka warstw zaimpregnowanego pod wysokim ciśnieniem żywicą papieru. Sprawia to, że płytę tę cechuje najwyższa odporność wśród wszystkich innych płyt laminowanych.
Laminowanie płyty to pokrycie jej laminatem, który pomoże uchronić ją przed wilgocią, wysoką temperaturą czy uszkodzeniami mechanicznymi. Płyta laminowana jest więc materiałem odpornym na tego typu działania. Jej standardowa grubość wynosi od 10 do 13 milimetrów.
Płyta laminowana dostępna jest w różnych wzorach oraz kolorach. Zdarza się, że pokrywa ją laminat w kolorze blatu lub każdym innym, nawet kontrastowym odcieniu. Jest materiałem, który doskonale sprawdzi się w każdej aranżacji, od tradycyjnych aż po nowoczesne wnętrza.
Materiał ten zastosowanie ma najczęściej przy wykończeniach blatów kuchennych i mebli, w tym przy szafkach kuchennych). Płyta laminowana wykorzystywana jest w każdym pomieszczeniu. Szczególnie dobrze sprawdza się w kuchni, gdzie panują wysokie temperatury i jest wszechobecna wilgoć, na które płyta jest odporna. To czyni ją idealnym materiałem na meble kuchenne.
Płyta laminowana jest niedrogim, trwałym, a do tego estetycznie wyglądającym materiałem. Doskonale prezentuje się w każdej aranżacji, a dzięki mnogości wzorów i kolorów – znajdzie się taka, która dopełni dane wnętrze idealnie. Jej zaletą, poza wyżej wspomnianymi, jest także łatwość w utrzymaniu jej w czystości.
Płyta laminowana nie wymaga bowiem impregnacji ani używania żadnych specjalnych środków czystości. Wystarczy przecierać ją czasem miękką szmatką z dodatkiem wody i łagodnego detergentu. Płyta nie wchłania wody, a do tego nie jest podatna na zarysowania.
Najnowsze komentarze